Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Όταν η παραπολιτική εγκυμονεί... χυδαιότητα


Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο δημοκρατικό προπύργιο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πληροφοριών. Μέσα από αυτό οι χρήστες μπορούν ελεύθερα να εκφράζονται και να αλληλεπιδρούν.  Αλλά δεν παύει να είναι ένα εργαλείο που αποκτά τη μορφή που του δίνει ο χρήστης του. Και όταν οι προθέσεις του χρήστη είναι κακεντρεχής, όταν απορρίπτει όλα αυτά τα αγαθά που του προσφέρει, τότε η πληροφορία γίνεται φήμη και η ενημέρωση κουτσομπολιό. Και η ταχύτητα της μετάδοσης των δεδομένων που αποτελεί μια από τις αρετές του, καταντά να είναι η συχνότητα μετάδοσης μιας κατά συνθήκης ψευδούς εικόνας με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας όπως ακριβώς συμφέρει τον διαδότη για όποιους σκοπούς εξυπηρετεί.
Σε όλους όσους χρησιμοποιούν τα εργαλεία κοινωνικού δικτύου, πιθανώς να έχει φτάσει ένα ροζ κουτσομπολιό για μέλη του κοινοβουλίου που αφορά τη προσωπική τους ζωή, συνοδευόμενο , με χάχανα, εξυπνακισμούς και χυδαία σχόλια.

Δεν αποτελεί υπεράσπιση για όσους διαδίδουν ή ασχολούνται με φήμες κρεβατοκάμαρας το γεγονός ότι στόχοι είναι πολιτικά πρόσωπα που στην εποχή μας είναι εξαρχής καταδικασμένοι στη συνείδηση των πολιτών. Δεν έχει πραγματικά σημασία ποια είναι τα πρόσωπα και σε ποια εποχή διαδραματίζεται αυτή η κακοήθεια. Η ηθική και πολιτισμός των πολιτών δοκιμάζεται σε τέτοιες δύσκολες εποχές και πόσο μάλλον απέναντι σε πρόσωπα που έμμεσα ή άμεσα ευθύνονται για αυτές.  Δεν μπορούν όμως να κατηγορηθούν οι πολιτικοί για ανηθικότητα όταν οι κατήγοροι δεν είναι καλύτεροι από αυτούς. Όταν χρησιμοποιούνται μάλιστα μέθοδοι και πρακτικές πολιτικών που οι Έλληνες πολίτες προσπαθούν έντονα να ξεχάσουν.

Υπάρχουν , δυστυχώς, πολλοί λόγοι για να επικριθούν έντονα οι  πολιτικοί. Με επιχειρήματα και αποδείξεις. Η αναμετάδοση μιας χυδαιότητας σίγουρα δεν είναι ένας τέτοιος. Γιατί τελικά μειώνει περισσότερο την προσωπικότητα του ατόμου που τη διακινεί παρά του ατόμου που θίγει. Αλλά και γιατί δομεί μια παραπλανητική εικόνα που δεν είναι αληθινή. Και η αλήθεια είναι ένα απο τα στοιχεία που πρέπει να διασωθεί μέσα σε αυτή τη δοκιμασία που περνούν οι Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου