Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ο Αλέξανδρος από το Μπραχάμι



Ο 19χρονος Αλέξανδρος από το Μπραχάμι, που κατηγορεί η αστυνομία για επιθέσεις στις ιστοσελίδες του FBI, της NSA και του Αμερικανικού πενταγώνου, παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα «ΝΕΑ» . Αντιμετωπίζει με αφοπλιστική ταπεινότητα το θόρυβο που δημιούργησαν τα ΜΜΕ γύρω από το όνομα του, τις ικανότητες του και την ευφυΐα του.  «Με παρουσίασαν σαν διάνοια γιατί αυτό πουλάει. Μακάρι να το πίστευα και εγώ» Με αυτά τα λόγια απαντά στις φαντασιώσεις ότι συνάντησε κλιμάκιο του FBI.
Ας αφήσουμε όμως τη δικαιοσύνη να αποφανθεί αν όντως ο Αλέξανδρος είναι ο χάκερ που ξεκλείδωνε φαινομενικά αδιαπέραστα συστήματα ασφαλείας των υπηρεσιών της  πιο προηγμένης τεχνολογικά χώρας. Ας μην δώσουμε σημασία και στη πρακτική χειραγώγησης της αλήθειας και παραποίηση της σε μια ιστορία που έχει αναγνωστικό ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ.
Το πιο σημαντικό από αυτή τη συνέντευξη είναι πως μέσα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε, μας δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε λεπτά , όσο κράτησε το απόσπασμα της συνέντευξης που μετέδωσε το MEGA για να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για ένα ευφυέστατο νεαρό. Ευπροσήγορος και ιδιαίτερα δραστήριος, σε αντίθεση με όσα περιέγραφαν τα πρώτα δημοσιεύματα.
Δυο τατουάζ με την ίδια φράση διακρίνονται στα χέρια του. Το ένα στα αραβικά, το άλλο στα εβραϊκά. «Ακόμα και αν το μίσος χωρίζει άραβες και εβραίους, συνυπάρχουν στην ελεύθερη αγορά» εξηγεί ο ίδιος. Τα τατουάζ γράφουν «Ο καπιταλισμός είναι ευκαιρία και η ευκαιρία ελευθερία». Όταν δημοσιεύτηκαν αυτές οι λέξεις, ο ως τότε αγαπημένος ηλεκτρονικός επαναστάτης που τα έβαλε με τις υπηρεσίες της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής Δύσης, έχασε πολλούς προοδευτικούς θαυμαστές στα διάφορα ιντερνετικά φόρουμ. Καταχωρήθηκε ως θύμα, ως προϊόν του καπιταλιστικού συστήματος. Κάποιος του πρότεινε να ξυπνήσει , καθώς είναι μικρός ακόμα.
Αυτός ο μικρός λοιπόν «κοιμώμενος» νεαρός, χωρίς καμία βοήθεια από το Εκπαιδευτικό Σύστημα της χώρας, με μοναδικά όπλα, την τεχνολογία και το μυαλό του, άρχισε από τα 16 να διαβάζει οικονομικά άρθρα και ισολογισμούς εταιρειών. Την στιγμή που κάποιοι «ξύπνοι» συνομήλικοι του, ξόδευαν την δημιουργικότητα τους κατασκευάζοντας μολότοφ και την ενέργεια τους σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων εκείνος παρακολουθούσε δείκτες όπως είναι η συμπεριφορά του μανατζμεντ  και επέλεγε εταιρείες με κεφαλαιακή επάρκεια. Αυτοδίδακτος, προσδοκά στο μέλλον να διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια. Μέχρι να κερδίσει κάποια χρήματα, έχασε κάποια. «Ο καπιταλισμός είναι το μόνο σύστημα στο οποίο είσαι ελεύθερος να αναπτύξεις τις ικανότητες σου και μόνος – αν εσύ αποφασίσεις – να καρπωθείς τα οφέλη των κόπων σου» σημειώνει.  Τα λεφτά που επένδυε στο χρηματιστήριο τα έβγαζε από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες από το εξωτερικό και προβάλλει τις διαφημίσεις του σε διάφορες ιστοσελίδες.
Όπως λέει νιώθει πιο κοντά στην αυστριακή σχολή οικονομικής σκέψης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ελευθερία χωρίς οικονομική ελευθερία. «Δεν είχα κάποιο μέλος της οικογένειας μου στο Δημόσιο για να έχω παρωπίδες και να πιστέψω ότι το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας πρέπει να συνεισφέρει για εμάς. Έτσι κατέληξα ότι για μένα αυτή είναι η μόνη βιώσιμη οικονομική οδός, αντίθετη σε αυτό που ζούμε σήμερα, το σύστημα των κρατικών παρεμβάσεων και επιδοτήσεων» διευκρινίζει ο Αλέξανδρος.
Ο Αλέξανδρος θεωρεί το μέλλον του αβέβαιο καθώς οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει θα σκιάσουν τουλάχιστο τα τρία επόμενα χρόνια της ζωής του. Κι όμως μέχρι να κριθεί ένοχος ο Αλέξανδρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νέο άνθρωπο που διαλέγει να μεταφράσει τον ενθουσιασμό του και το ταλέντο του σε δημιουργικότητα και καινοτομία. Το μέλλον του ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου