Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Περιμένοντας το μνημόνιο ανάπτυξης

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος  δήλωσε πως ετοιμάζεται Μνημόνιο Ανάπτυξης καθώς γίνεται αντιληπτό και στους εταίρους πως η ύφεση καθίσταται ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος.  Αυτό που ένας πρωτοετής οικονομικής σχολής θα θεωρούσε δεδομένο , «οι σοφοί» εταίροι μας μόλις αντιλήφθηκαν. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι εφόσον έχεις ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου μονάχα με συνεχείς δανεισμούς, ο μοναδικός τρόπος να αντιστρέψεις το κλίμα και να μην αυξάνεις το χρέος είναι να παράγεις περισσότερο. Είναι φυσικά αδύνατο να παράγεις περισσότερο, όταν η πολιτική του μνημονίου έχει οδηγήσει σε βαθειά και παρατεταμένη ύφεση που σκοτώνει την οικονομία, τινάζει την ανεργία στα ύψη και πολλαπλασιάζει τα λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα. Οι παρανοϊκοί Έλληνες λοιπόν κατά τον κύριο Μπεγλίτη, οι τεμπέληδες  Έλληνες κατά την Άνγκελα Μέρκελ , οι άτιμοι Έλληνες κατά τον Θεόδωρο Πάγκαλο, με όσες ευθύνες και αν έχουν για την παρούσα κατάσταση, καταλαβαίνουν ότι δεν τους δίνεται η ευκαιρία να την αντιστρέψουν.

Βιώνουν μια βίαια ανατροπή της ποιότητας ζωής που έχτιζαν τόσα χρόνια, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αντιδράσουν ενώ βομβαρδίζονται από τα ΜΜΕ πως ανήκουν σε ένα λαό που δεν παράγει τίποτα και δεν αξίζει τίποτα.

Κι όμως διαβάζοντας ένα άρθρο ενός φίλου μέσω του κοινωνικού δικτύου <<ανακάλυψα>> πολλές εξαγωγικές πρωτιές της χώρας. Σε μαγνήσιο, αλουμίνιο, βωξίτη, νικέλιο κ.α. Η Ελλάδα είναι 3η στη παγκόσμια παραγωγή ελιάς και λαδιού, 3η σε παραγωγή κρόκου. (saffron),  5η σε εξαγωγές σπαραγγιών, 7η σε εξαγωγές βαμβακιού, 11η σε παραγωγή βαμβακιού, 14η σε αφίξεις τουριστών. (18,2 εκ) και 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.

Η εταιρεία ΦΑΓΕ έχει κατακτήσει μερίδιο που προσεγγίζει 4% της αμερικανικής αγοράς και αυξάνεται συνεχώς, ενώ η ζήτηση είναι τέτοια που η εταιρεία θα είναι αδύνατο να καλύψει. Το μερίδιο που είχε η ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ στα τέλη του 2010 μεταφράζεται σε ετήσιο τζίρο άνω των 250 εκ δολαρίων. Η ανεπτυγμένη οικονομία της Σουηδίας οφείλεται στην βιομηχανία της (Saab, Volvo, Nokia, Ericsson, IKEA) ενώ δεν είναι μυστικό πως η επιτυχημένη οικονομική πορεία της Πολωνίας που βρίσκεται στο τιμόνι του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός  Αρίστος Δοξιάδης ανέφερε σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που επιστρέφουν στη χώρα, πρέπει να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που απέκτησαν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων  και την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων.  Φυσικά για να επιτευχθεί η ανάπτυξη χρειάζεται η βοήθεια και η στήριξη της πολιτείας. Όσο ο κ. Βενιζέλος όμως περιμένει τον μνημόνιο ανάπτυξης, ο ιδιωτικός τομέας πεθαίνει. Ένα τρανταχτό παράδειγμα η εταιρεία AirSea Lines που είχε δημιουργήσει νέα δεδομένα στην τουριστική αγορά. Μια επένδυση 20 εκ ευρώ που τινάχθηκε στον αέρα λόγω των αργών ρυθμών διεκπεραίωσης των υποθέσεων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ευκαιρίες χάνονται, οι επενδυτές φεύγουν, οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι πολίτες μένουν άνεργοι και η χώρα οδεύει προς την χρεοκοπία με μαθηματική ακρίβεια.   

Το επίπεδο ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης που αποδομεί κάθε προσπάθεια διεξόδου από τη κρίση, φτάνει σε σημείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ύποπτο και αυτό εξηγεί (χωρίς να δικαιολογεί) τις ακραίας μορφής αντιδράσεις των αγανακτισμένων πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου