Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Οι προκλητικοί


Ας ξεχάσουμε για λίγο πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι αδέξιοι και άστοχοι.

Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες για την παρούσα κατάσταση.

Ας φανταστούμε για ένα λεπτό, ότι οι κυβερνόντες έχουν τη διάθεση και το θάρρος να αντιμετωπίσουν την κρίση προς συμφέρον των πολιτών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ισχυρής οικονομικής κρίσης προϋποθέτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία των πολιτών με την εκλεγμένη κυβέρνηση τους. Είναι απαραίτητο οι πολίτες να στηρίζουν την κυβέρνηση τους και η κυβέρνηση τους πολίτες. Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με την ιδιόμορφη σχέση των πολιτικών με τους πολίτες και την συχνή αμφισβήτηση των θεσμών, η σχέση εμπιστοσύνης κρίνεται ακόμα πιο αναγκαία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λοιπόν, αντί να παλέψει και να μοχθήσει για να εξομαλύνει και να περιθάλψει αυτή τη εύθραυστη σχέση, την στιγμή που ζητά θυσίες και επιβάλει φόρους, περικοπές, μειώσεις και απολύσεις  χωρίς προηγούμενο, αποφάσισε να έρθει σε κόντρα με τους πολίτες, να δοκιμάσει την υπομονή τους, να τους προσβάλει, να τους χλευάσει και να τους γεμίσει οργή.

Κορυφαίοι βουλευτές, υπουργοί, αντιπρόεδροι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ώρα που καταστρέφουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, φροντίζουν με ανόητες και βαρύγδουπες δηλώσεις να εξαφανίσουν και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης  που θα μπορούσε να έχει διασωθεί.

Οι προκλητικές δηλώσεις του ενός αντιπροέδρου Πάγκαλου «Μαζί τα φάγαμε» και «Το μνημόνιο είναι ευλογία» ήρθαν να συμπληρώσουν οι εξοργιστικές δηλώσεις του άλλου αντιπροέδρου Βενιζέλου «Το τέλος για τα ακίνητα είναι βαρύ αλλά δίκαιο» και «χωρίς έλεγχο από την τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί».

Την Αργεντινή του 2000 θυμήθηκε ο αντιπρόεδρος Βενιζέλος, μιλώντας για  πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας ενώ περιέγραψε εικόνες ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μας είχε προετοιμάσει κατάλληλα λίγους μήνες πριν ο Αντιπρόεδρος Πάγκαλος προβλέποντας τεθωρακισμένα έξω από τις τράπεζες. Όλα αυτά στο πνεύμα μια ωμής απειλής και εκβιασμού, υποχρεώνοντας τους πολίτες να δεχθούν αδιαμαρτύρητα τα σκληρά και συνεχή άδικα μέτρα.

Έφτασαν στο επικίνδυνο σημείο να ισχυρίζονται πως η πεμπτουσία της δημοκρατίας, το θεσμικό δικαίωμα των πολιτών, η εκλογική διαδικασία απαγορεύεται γιατί κοστίζει. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος Βενιζέλος καταρρίπτοντας τον μύθο του ευφυούς πολιτικού ξεπέρασε κάθε όριο δηλώνοντας  πως « η ιστορία έχει διδάξει ότι και αν δημοκρατικά πάρα πολλές φορές οι λαοί επιλέγουν το αδιέξοδο»

Την στιγμή που ο κορυφαίος υπουργός Λοβέρδος <αγανακτισμένος> από τις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων του,  απειλούσε «προσέξτε, γιατί θα φύγουμε», ο αντιπρόεδρος Πάγκαλος με πνεύμα συναίνεσης, στη προσπάθεια του να προσεγγίσει την αντιπολίτευση δήλωνε πως «η χώρα απέκτησε Δημοκρατία το 1981». Πιο πρόσφατα μάλιστα ζήτησε τη σύλληψη μιας εργαζόμενης της ΕΡΤ γιατί αντιλήφθηκε πως όταν πέρασε δίπλα της εκείνη έκανε μορφασμό αποδοκιμασίας. Προφανώς θεωρεί ευφυές να ζητά θυσίες από τους δημόσιους υπαλλήλους τη στιγμή που τους αποκαλεί άχρηστους και κοπρίτες. Φυσικά δεν πρόκειται για το παραλήρημα ενός, καθώς πρόσφατα και ο υπουργός Λοβέρδος δήλωσε πως «οι δημόσιοι υπάλληλοι μας έφθασαν εδώ»

Ο πρωθυπουργός, πιο συνεσταλμένος από τους υπουργούς του, αρκέστηκε απλά να χαιρετά ειρωνικά τους αγανακτισμένους στην επίσκεψη του στη ΔΕΘ που κόστισε τουλάχιστο 1,3 εκατομμύρια ευρώ .

Δεν είναι ξεκάθαρο αν όλες αυτές οι δηλώσεις είναι αποτέλεσμα ανοησίας ή μετατόπισης των πολιτικών ευθυνών για τη κρίση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως δυναμιτίζουν μια ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου