Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ο νόμος του Λυντς

Ακούω να πληθαίνουν οι φωνές υποστήριξης των βίαιων αντιδράσεων και πραγματικά εντυπωσιάζομαι. Κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε πως η ανθρώπινη εξέλιξη σταμάτησε το 2011. Ότι πλέον ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα της δημιουργικής σκέψης, δεν μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματα του, δεν καταφέρνει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και γυρίζει χιλιάδες χρόνια πίσω στην εποχή που έλυνε της διαφορές του με το ρόπαλο και τις πέτρες.

Πότε ακριβώς τέθηκε κάποιος όρος πως για να ζούμε σε ένα πολιτισμένο κόσμο και να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, θα πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα ένα κράτος δικαίου, θα έχουμε καλό μισθό, σίγουρη δουλειά, άνετο σπίτι και θα απολαμβάνουμε τα αγαθά της απόλυτης δικαιοσύνης και νομιμότητας. Και όταν αυτά δεν συμβαίνουν , θα γινόμαστε μέρος ενός όχλου που θα κυνηγά και ουρλιάζει.
Φυσικά και υπάρχει αδικία σήμερα, φυσικά και αλλάζει η ποιότητα ζωής μας.
Το θέμα όμως δεν είναι πολιτικό, είναι καθαρά ανθρωπολογικό. Πως αντιδρά κάποιος όταν αδικηθεί ? Κάνει μήνυση με όποια εκτίμηση έχει στη δικαιοσύνη ή σηκώνει τα μανίκια του?
Πως αντιδρούμε απέναντι σε καθημερινές μικρές ή μεγάλες αδικίες που μας συμβαίνουν?
Απέναντι σε εκείνον που μας απέλυσε άδικα ,σε εκείνον που μας έκλεψε τη θέση στο ταμείο, σε εκείνη που μας χρέωσε δύο φορές το απορρυπαντικό,  σε εκείνον που δεν μας επέστρεψε ποτέ τα δανεικά?
Σε όλους εκείνους που μας αδικούν.
Άραγε αυτή είναι η συμπεριφορά που επιθυμούν όλοι εκείνοι οι δημοσιογράφοι που λαϊκίζουν καθημερινά υποστηρίζοντας φανερά ή με κρυφά χαμόγελα το νόμο του Λυντς,
Άραγε έχουν ιδέα πόσο αστείοι είναι όλοι αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι “διανοητές” πολιτικών παρατάξεων (εντός και εκτός βουλής) που προσπαθούν να ντύσουν τα βίαια ένστικτά τους με κάποια πολιτική θεωρία.
Χρησιμοποιούν δηλαδή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,  το όποιο μυαλό διαθέτουν για να δικαιολογήσουν το γεγονός πως από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιούν τα χέρια τους.
Ο Ισαάκ Ασίμοφ είχε πει “Η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο των ανίκανων”.
Θα διαφωνήσω Ισαάκ. Δεν είναι το τελευταίο…………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου