Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Το μήνυμα

Προσοχή. Εκλαϊκευμένο άρθρο 

Χιλιάδες άρθρα έχουν πλημυρίσει το διαδίκτυο σχετικά τις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων πολιτών.  Τα περισσότερα υποστηρίζουν  την ενέργεια που προκύπτει από αυτή τη διαμαρτυρία ενώ  υπάρχουν και εκείνα που στέκονται κριτικά και θεωρούν πως πρόκειται για μια «απολιτικ» διαμαρτυρία χωρίς αιτήματα.  Κι όμως. Μήνυμα υπάρχει και είναι σαφές.  Πέρα από μια γενικότερη διαμαρτυρία προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος και δικαιολογημένων αν και μη ρεαλιστικών αιτημάτων σχετικά με την επιστροφή χρημάτων που εξαφανίστηκαν αλλά και την τιμωρία των ενόχων, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σαφέστατο μήνυμα. Εκείνο που αποδοκιμάζει τη κυβέρνηση και τα μέτρα που λαμβάνει. Άρα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος  που λειτουργούμε, αυτό σημαίνει μονάχα ένα πράγμα. Άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Είναι κατανοητό από όλους πως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των προγραμμάτων που εξαγγέλλει, τα οποία φυσικά δεν έχουν νομιμοποιηθεί με τη ψήφο των Ελλήνων. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση και αν κάνει αύριο το πρωί, όπως  κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή ανασχηματισμό, το βράδυ ο κόσμος πάλι θα μαζευτεί στις πλατείες γιατί ξανά όποιο πρόγραμμα και αν ανακοινωθεί δεν θα έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Προφανώς είναι προτιμότερο όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ενημερώσουν τους πολίτες για τις μεθόδους αντιμετώπισης της κρίσης που προτείνουν και εκείνοι να επιλέξουν την λύση που προτιμούν.

Προφανώς είναι φρονιμότερο, εφόσον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κρίνονται ως ακατάλληλοι και υπαίτιοι της παρούσας κατάστασης, αντί να τους κυνηγούν σε κήπους και στενά και να χειρονομούν εναντίον τους, να τους αλλάξουν.

Άσχετα αν έχουν νόημα ή αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες των πολιτών, αυτό που δηλώνουν είναι πως θέλουν να συμμετέχουν στις πολιτικές εξελίξεις. Η διαμαρτυρία στις πλατείες είναι σαφέστατα μια πολιτική δραστηριότητα  πολιτών ακομμάτιστων που μάλλον ήταν αδρανείς και αμέτοχοι ως τώρα.

Εκλογές αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί κανένας κοινοβουλευτικός (αν εξαιρέσουμε κάποια μικρά κόμματα που θεωρούν πως θα καρπωθούν την αγανάκτηση του κόσμου). Υπάρχει ένα λογικό επιχείρημα  που αφορά το κόστος και την προσωρινή αποσταθεροποίηση  αλλά δεν είναι αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου